PROIECTE DE CERCETARE
În perioada 12-16 mai 2024, Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen, din cadrul Facultății de Litere Istorie și Teologie, în parteneriat cu Universität Wien, PXL Hogeschool Education și Școla Babel Timișoara, a organizat prin intermediul programului Erasmus+, proiectul BIP ”Connecting Across Differences” pe tema comunicării non-violente, în vederea formării unor viitori profesori deschiși spre a aplica principiile de incluziune, diversitate și deep-democracy în activitățile de la clasă. Cei 28 de studenți participanți din Austria, Belgia și România, au avut o experiență de învățare de tip ”blended learning” pe tema incluziunii sociale, pornind de la conștientizarea rolului jucat de anumite forme de comunicare și de anumite concepte în promovarea polarizării sociale, atât în contexte educaționale, cât și în contexte sociale mai largi. S-a urmărit o o tranziție de la identificarea unor practici actuale în diferitele contexte culturale, la cultivarea deschiderii față de diferențele de opinie, de atitudine prin intermediul comunicării non-violente și astfel studenții au beneficiat de ateliere de instruire în tehnicile comunicării non-violente conduse de profesorii lor Mag. Gabriele Grunt, din Austria, Mag. Lieve Cuypers, din Belgia și Lect. Dr. Valentina Mureșan, din Timișoara. Apoi studenții au pregătit materiale didactice aplicative pentru elevii de gimnaziu și liceu ai Școlii Babel Timișoara, unde au petrecut o zi de activități la clasă, de observare și de discuții, mulțumită doamnei Monica Diaconu, Director de Studii la Școala Babel și profesorilor Manuela Murariu, Daniela Doru-Rusu și Andrei Nicolescu. Proiectul a culminat cu conferința de final, unde doamna Lect. Dr. Leyla Safta-Zecheria a susținut prelegerea pe tema ”Intersections of disablement and racialization in social inclusion policies and everyday practices in Romania”.
Galerie foto
În perioada 2011-2013 am fost parteneri în proiectul Lifelong Learning Grundtvig Women’s Education a(t) Risk? alături de Austria, Cehia, Slovacia și Ungaria. Sub coordonarea partenerului austriac, Research Society Burgenland, am aplicat metode de cercetare calitativă (interviuri de tip „povestea vieții”, analiză tematică de conținut) pentru a identifica trăsături și interpretări comune în rândul femeilor cu educație superioară sau înalt calificate, nevoite să se respecializeze din cauza problemelor întâmpinate pe piața muncii (legate de mecanisme decizionale, politici publice, mentalități). Prin rezultatele cercetării, proiectul și-a propus să atragă atenția publicului și actorilor instituționali cu putere de decizie asupra existenței unor disparități și probleme între educația superioară a femeilor și oportunitățile pe care le au pe piața muncii, precum și asupra felului în care acestea le afectează calitatea vieții. În cadrul proiectului, fiecare centru a organizat un workshop (foto) și a diseminat rezultatele printr-o broșură și un seminar deschis publicului, organizațiilor non-guvernamentale și membrilor în administrația locală.
Contract GRU-11-P-LP-140-TM-AT (national ID), 2011-1-AT1-GRU06-04830 5 (project ID)
Titlul contractului: Proiectul internaţional Grundtvig Learning Partnerships Projects – Is Women’s Education a(t) Risk?
Sponsor: Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP)
Perioada de derulare: 2011-2013
Beneficiari: Research Society Burgenland, Austria (coordonator); Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen, UVT, România; Gender Studies Centre, Universitatea din Debrecen, Ungaria; Gender Studies Program, Universitatea Masaryk, Cehia; Gender Studies Center, Universitatea Comenius din Bratislava, Slovacia.
Valoarea contractului: 79.200 EURO
Alte proiecte:
În cadrul unui grant internațional de dezvoltare departamentală (2005), am beneficiat de consilierea și vizita unor specialiste americane (Prof Margaret Higonnet si Prof Isabel Marcus), iar în 2005 am câștigat un grant cu tema Cercetarea și Predarea Studiilor de Gen în Europa Centrala și de Est prin care am organizat un seminar internațional pe tema Who’s Afraid of Feminism?
Contract 4567-2005
Titlul contractului: Department Development Plan
Sponsor: Open Society Institute Budapest Foundation HESP-AFP
Perioada de derulare: an academic 2005-2006
Beneficiar: Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen, UVT
Finanţare indirectă (programe de training şi conferinţe + counselling din partea a doi specialişti internaţionali în domeniu: Prof. Isabel Marcus de la Buffalo University şi Margaret Higonnet Connecticut University, SUA)
Contract 4567-2005
Titlul contractului: Department Development Plan
Sponsor: Open Society Institute Budapest Foundation HESP-AFP
Perioada de derulare: an academic 2005-2006
Beneficiar: Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen, UVT
Finanţare indirectă (programe de training şi conferinţe + counselling din partea a doi specialişti internaţionali în domeniu: Prof. Isabel Marcus de la Buffalo University şi Margaret Higonnet Connecticut University, SUA)
Contract E1353 Log-ID 40008092
Titlul proiectului Teaching and Researching Gender in the CEE Region
Sponsor: OSI (Open Society Institute) ZUG FOUNDATION
Perioada de derulare: 2004-2005
Beneficiar: Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen, UVT
Valoarea contractului: 16.177 USD