Centrul Interdisciplinar de Studii de Gen - Universitatea de Vest Timisoara

En

 

 

Obiectivele centrului:

  • Promovarea studiilor de gen ca disciplina autonomă īn curriculum-ul universitar; includerea studiilor de gen īntr-o fază iniţială printre disciplinele opţionale predate studenţilor din anii terminali precum şi introducerea studiilor de gen ca modul al programului de masterat Studii de Anglistică si Americanistică organizat īn cadrul Catedrei de Limba şi Literatura Engleză, īnfiinţarea unui program post-universitar de studii de gen īncepānd cu anul universitar 2003-2004 .

  • Centrul doreşte să răspundă prin activitatea sa unei absenţe manifeste a corpului teoretic al discursului feminist, termenilor şi conceptelor unei dispute de īnaltă ţinută intelectuală, īntr-un climat social īn care mişcarea feministă incipientă de la noi este fragmentată, iar orientarea ei de bază este una strict pragmatică, socio-militantă şi mai ales caritabilă, negăsindu-şi ecoul necesar īn sfera reflexivităţii şi a discursului critic.

  • Centrul va contribui la naşterea unei reţele coerente şi eficiente de transmitere şi diseminare a informaţiei de specialitate, constituindu-se īntr-o verigă de legătură īntre activismul militant şi feminismul academic. Se urmăreşte identificarea tuturor organizaţiilor locale, regionale, naţionale  īn domeniu şi crearea unei baze de date īn vederea colaborării, sinergiei resurselor, evitării duplicării eforturilor. Informaţiile relevante pentru centru vor fi diseminate şi prin website-ul pe care īl vom realiza şi pe care īl vom constitui şi īntr-un un forum pentru dezbatrea unor teme de interes.

  • Activitatea Centrului va fi axată pe proiecte concrete cu conţinut pluridisciplinar care să contribuie la sensibilizarea tinerilor la problematica de gen, la necesitatea vizibilizării femeii īn viaţa publică, la conştientizarea şi sancţionarea promptă a manifestărilor sexiste īn familie, şcoală, la locul de muncă, īn media, īn sfera privată şi īn cea publică deopotrivă.

  • Centrul de Studii Feministe se va angaja īn proiecte de traducere, de realizare a unor ediţii critice din literatura feministă universală.

  • Se va constitui īntr-un centru de documentare, cercetare, cu o bibliotecă de specialitate, cu periodice şi bază de date care să permită accesul liber la informaţie

  • Editarea unei reviste īn limba engleză care să publice lucrări ştiinţifice de specialitate (Gender Studies)

  • Centrul va organiza seminarii, conferinţe, mese-rotunde, acţiuni comune cu Catedra de Limba şi Literatura Engelză, cu celelalte catedre de ştiinţe socio-umane, cu Biblioteca Britanică, acţiuni menite să promoveze studiile de gen.

 

 

Prima Pagina

Descriere Centru

Statut

Membrii

Obiective

Cercetare

Publicatii

Legaturi

 

Prima Pagina   Statut   Membrii   Obiective   Cercetare   Publicatii   Legaturi

webmaster: dmicle@litere.uvt.ro